Stadsreporters

Co-creatie in Velsen

Miljoenen mensen zijn wereldwijd op de vlucht. Het co-creatieproject 'Verborgen Verhalen' wil hierin bruggen bouwen. Ze doen dat door het optekenen en delen van autobiografische verhalen met vrouwen met wortels in Nederland én vrouwen die buiten Nederland geboren zijn. De verhalen delen ze op verschillende manieren met de gemeenschap en zal worden vormgegeven samen met een kunstenaar.

Veel meer dan een workshop

Verborgen Verhalen organiseert workshops voor vrouwen in de bibliotheek. Daar nemen locals én nieuwkomers samen aan deel. Samen schrijven en delen zij autobiografische verhalen over thuis zijn en niet thuis zijn. Niet iedereen is de taal even machtig en veel vrouwen zijn daardoor gewend geraakt hun verhalen in te slikken. Maar juist het luisteren naar elkaar is heel betekenisvol.

Naast het samen schrijven van autobiografische verhalen, zoeken ze creatieve vormen om deze verhalen te delen met de stad of het dorp. Dit kan zijn d.m.v podcast, publicatie, living libraries, beeldend werk, storytellingsavonden of tentoonstellingen. Om stadsgenoten deelgenoot te maken van de verschillende verborgen verhalen uit hun leefomgeving. Én om zichtbaar en voelbaar te maken wat het belang is van het creëren van gemeenschap buiten je bubbel.

Verborgen Verhalen uit Velsen

In het najaar van 2023 gaan we dit project uitvoeren in Velsen in samenwerking met o.a. Bibliotheek Velsen en Taalhuis IJmond. Velsen is een van de weinige gemeenten die heeft gereageerd op de oproep van de staatssecretaris om asielzoekers te herbergen nu de situatie in Ter Apel onmenselijk is geworden.

Lees meer over de projecten van de Stadsreporters op hun website: stadsreporters.nl

Gezichten van Noord Holland

frans hals museum
amsterdam museum
Gezichten van Noord-Holland wordt mogelijk gemaakt door
ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap