Danny van Bakel

Ambassadeur met een lach

Danny van Bakel is ambassadeur van De Toegankelijke Stad Haarlem. Hij probeert mensen bewust te maken van het feit dat de mooie stad van iedereen is en zet zich daar 100 procent voor in. Dat hij een plekje aan de muur van het Frans Hals Museum zou krijgen, dat had hij nooit verwacht. Te veel eer vindt hij zelf, maar trots is hij wel.

Danny zit sinds 2019 in een rolstoel. Al 20 jaar lijdt hij aan de chronische ziekte MS. “Dat ik nu in een rolstoel ben beland is natuurlijk niet leuk, maar ik bekijk het van de andere kant; ik hoef nu niet meer te lopen”, lacht Danny.

Deze positieve houding is kenmerkend voor de goedlachse Haarlemmer. “Vrienden vertellen me wel eens dat ik een walgelijk positieve instelling heb, maar aan kniezen heb je natuurlijk niets. Dat was ook mijn instelling toen ik hoorde dat ik als grafisch vormgever afgekeurd was. Ik had de keuze; of geraniums aanschaffen en erachter gaan zitten, of iets nuttigs gaan doen.”

Op zoek naar advies
Danny koos voor de laatste optie en vult nu zijn dagen met het toegankelijk houden van Haarlem voor mensen met, en voor mensen zonder beperking. Van de moeder met een kinderwagen, de oma met de rollator, de man met de rolstoel tot de slechtziende Haarlemmer met zijn taststok. “Dat ik ambassadeur van De Toegankelijke Stad ben geworden is eigenlijk toeval”, zo blikt Danny terug. “Pas toen ik afhankelijk werd van mijn rolstoel, merkte ik dat ik me in mijn eigen wijkje, de Leidsebuurt, slecht kon verplaatsen. De wijk stamt uit eind 19e eeuw en is charmant door zijn klinkers, smalle straatjes vol fietsen, bankjes en bloempotten, maar alles bij elkaar maakt dat het rollen niet eenvoudiger. Ik kwam met geen mogelijkheid de wijk uit en ging op zoek naar advies van lotgenoten.”

 Ambassadeur
Via Facebook doet Danny een oproep. “Ik stelde de vraag of iemand me kon vertellen hoe je met een rolstoel de Leidsebuurt uitkomt. Mijn oproep werd gezien door de voorzitter van de wijkraad en het volgende moment werd me gevraagd ambassadeur van De Toegankelijke Stad Haarlem te worden. Een organisatie die in 2018 is opgestart vanuit de Gemeente Haarlem.”  

Juiste man op de juiste plek
De functie van het ambassadeurschap lijkt Danny op het lijf geschreven. Met zijn ‘glas is altijd half vol’ instelling is hij de juiste man op de juiste plek. Zijn taak; Haarlemmers op een positieve manier bewust maken van de toegankelijkheidsproblemen van de stad. “Voor mensen zonder beperking is het moeilijk voor te stellen, maar let maar eens op waar het toilet in een café of restaurant zit; daarvoor moet je of een trap op, óf een trap naar beneden”, vertelt Danny. “Ook veel winkels kom je als mindervalide niet in. Maar er zijn ook kleine voorbeelden te noemen; een bakfiets in het midden van de stoep, overhangende takken die slechtziende mensen niet detecteren met hun taststok en ga zo maar door. Ik vind het logisch dat valide mensen daar helemaal niet bij stilstaan. Het is geen onwil, het geeft ook helemaal niet. Daarom brengen we onze boodschap ook altijd op een positieve manier. We wijzen niet met een vingertje, we willen alleen maar bewustwording creëren. Zo zal de fietseigenaar de volgende keer zijn fiets misschien in het daarvoor bestemde rek parkeren, zullen de overhangende takken wellicht gesnoeid worden en zullen de kroeg- en winkeleigenaren op een dag oplossingen zoeken voor het ‘hoognodige’ toiletprobleem.”

Deurhanger
Om mensen op een leuke manier bewust te maken van het probleem, heeft Danny, samen met buurtgenoten de ‘Deurhanger’ bedacht; een kaart met een boodschap. De deurhanger, ook wel bekend van hotelkamers, kan gehangen worden aan objecten die in de weg staan. Denk aan een bankje, bloempot of bakfiets. “Het is een vriendelijke actie om bewoners te laten weten dat zo’n object het voor mindervaliden lastig maakt om zich in de publieke ruimte te begeven. Met andere woorden: laten we ruimte maken voor iedereen.”

Frans Hals Museum
Uiteraard gaat Danny binnenkort langs bij het Frans Hals Museum. Hij wil zichzelf wel eens zien hangen tussen de hoge heren uit de zeventiende eeuw. “Mijn laatste bezoek was tijdens een schoolreisje, het is dus de hoogste tijd. Kan ik gelijk kijken of het museum rolstoelvriendelijk is”, lacht hij.

Gezichten van Noord Holland

frans hals museum
amsterdam museum
Gezichten van Noord-Holland wordt mogelijk gemaakt door
ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap