Dick Klootwijk

Organisator van de Huiskamer van Oost

Zo’n drie jaar geleden maakte de inmiddels 65-jarige Dick Klootwijk de beslissing om de rest van zijn leven in te vullen met het helpen van anderen. Het leven van minderbedeelden leuker te maken, dat was zijn missie. En dat is hem met de Huiskamer van Oost meer dan gelukt. ‘Dicky’ is niet meer weg te denken

“Wat een ontzettende eer dat ik in het Frans Hals Museum kom te hangen”, begint Dick. “We hebben hier in Haarlem heel veel vrijwilligers en allemaal doen ze geweldig werk. Dat ik ben uitgekozen, vind ik nogal wat.”

Dick, of zoals iedereen hem hier noemt, Dicky, is een begrip in de buurt. De geboren en getogen Haarlemmer is de organisator en geestelijke vader van de Huiskamer van Oost. Hoe dat zo gekomen is, vertelt hij zelf.

“Ik zag in mijn functie als voorzitter van de wijkraad Slachthuisbuurt dat hier veel minderbedeelden wonen, mensen die met weinig rond moeten komen en soms zelfs afhankelijk zijn van de Voedselbank. Ook zag ik dat er voor deze groep niet zoveel geregeld was. Daar wilde ik me voor inzetten en heb zo’n drie jaar geleden een bewuste keuze gemaakt; het leven bestaat niet alleen uit ‘meneer Klootwijk’, de rest van mijn tijd hier op aarde wil ik iets goeds doen voor een ander.”

Verhuizen
Alles begon een paar jaar geleden met Dick zijn vrijdagse koffie-uurtje. “Daar kwamen eerst maar drie man naar de Hofmeijerstraat, de kantoorruimte van de wijkraad, maar al snel volgden er meer. We groeiden. Van projectontwikkelaar Luigi Prins mochten we kosteloos gebruik maken van een ruimte in de Blauwe Wetering. Ruimte na ruimte werd te klein voor ons bonte gezelschap”, lacht hij. “Einde dit jaar verhuizen we naar het Polderhuis.”

Fijn, gezellig én nuttig
Een plek om eens per week een koffietje te drinken is de Huiskamer van Oost allang niet meer. Het initiatief van Dick is uitgegroeid tot een fijne en gezellige plek voor een gemêleerd gezelschap. Het is ook een nuttige plek. Je kunt hier namelijk ook hulp krijgen bij het aanvragen van bijvoorbeeld een traplift of juridisch advies inwinnen. En wie behoefte heeft aan een stevige maaltijd, kan op vrijdag mee-eten. Ook gratis uiteraard en eigenhandig gekookt door Dicky met zijn reuze-pan. “Zuurkool, macaroni, soep; ik kook meestal voor een mannetje of 30. Wat de pot schaft, dat hangt af van wat we van de groothandel Sligro in Haarlem gesponsord krijgen. De Huiskamer van Oost is dan ook de medewerkers en de vestigingsdirecteur erg dankbaar.”

Arm, rijk of gewoon zin in gezelschap omdat het thuis af en toe eenzaam is; de Huiskamer van Oost zorgt voor een familiegevoel. Dick: “We zorgen ervoor dat iedereen met elkaar in contact komt en dat ook blijft. Dat is de kracht van de Huiskamer van Oost.”

Dolle pret
De Huiskamer is vandaag de dag flink gevuld; variërend van 20 tot 50 man. “In de weekenden is het hier helemaal een gekkenhuis”, lacht Dick. “De mensen organiseren de leukste dingen; we hebben kaartclubjes, knutselclubjes, karaokeclubjes en ga zo maar door. Iedereen wordt hier ontzettend blij van. Vanavond krijgen we een lesje line dancing. Iemand uit de groep heeft een cursusje op internet gevolgd. Superleuk toch? Bij de Klaverjasavond morgen schuiven ook weer een hoop mensen aan.”

Dick zorgt, samen met acht vaste vrijwilligers, voor een mooie dag- en avondinvulling voor heel veel mensen. Zeven dagen per week en minstens net zoveel uren als een gemiddelde advocaat maakt, steekt Dick in zijn Huiskamer. “Maar ik zie het niet als werk hoor, dan zou ik het niet volhouden”, lacht Dick. “Ik krijg hier zoveel liefde voor terug, daar krijg je juist energie van. Ik kan met een saggerijnig gezicht achter de geraniums gaan zitten óf mijn handen uit de mouwen steken. Ik kies voor het laatste.”

 

Gezichten van Noord Holland

frans hals museum
amsterdam museum
Gezichten van Noord-Holland wordt mogelijk gemaakt door
ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap