Gerrit Ligtenberg

Vrijwilliger met tomeloze energie

Iedereen kent wel een vrijwilliger, een persoon die zich een paar uurtjes per week belangeloos inzet voor een ander. Bij Gerrit Ligtenberg ligt het net even anders; hij gunt zichzelf één maand per jaar vrijaf. De rest van het jaar laat hij zijn agenda leiden door zijn vrijwilligerswerk.

De inmiddels 78-jarige Gerrit uit Spaarndam is een begrip in Haarlem. En dat is ook niet zo gek; de lijst met evenementen waar hij zijn steentje aan bij heeft gedragen en tot op de dag van vandaag aan bijdraagt is te lang om op te noemen. Wat in 1970 begon met het organiseren van het Nieuwjaarstoernooi van de Handbalvereniging SV De Blinkert, is uitgegroeid tot een ware waslijst aan vrijwilligerstaken voor andere evenementen.

“Na het organiseren van het Nieuwjaarstoernooi werd ik gevraagd zitting te nemen in het bestuur van Stichting Sportinitiatieven Haarlem, tegenwoordig Stichting SportSupport. Van mijn mentor, de inmiddels overleden Jan van Riessen, heb ik alles geleerd. Door hem ben ik ook wielrenevenementen op gaan pakken.”

Aanpakker
Gerrit is een doener, zo vertelt hij. “Er waren een hoop denkers bij Sportinitiatieven, ik ben een doener, een ‘aanpakker’. Ik werkte in die tijd bij de Gemeente Haarlem waar ze me gelukkig de ruimte gaven voor mijn vrijwilligerswerkzaamheden. En al gaven ze me niet de tijd, dan pakte ik die wel”, lacht de Spaarndammer.

Win-winsituatie

In 2006, op 63-jarige leeftijd, gaat Gerrit met pensioen, maar stilzitten ziet hij niet zitten. “Weet je wat het is? Ik hou ervan om sportevenementen te organiseren. Waarom zou ik daar dan mee stoppen? Het geeft me een bijzonder goed gevoel en - doordat ik met jongeren werk- houdt het me ook nog eens jong. Een win-winsituatie.”

Waslijst
De Honkbalweek, Halve van Haarlem, de Grachtenloop, Letterenloop, Heemstede Loop, de AMCloop, de 7 van Santpoort, en - een vreemde eend in de bijt - de Kerstmarkt Haarlem; het zijn een paar van de evenementen waar Gerrit verantwoordelijk is voor de logistiek en veiligheid. Swim to Fight Cancer hoort ook in het rijtje thuis, maar heeft voor Gerrit een emotionele lading. In 2006 overleed zijn vrouw aan de ziekte. “Samen met een stel anderen heb ik dit evenement hier in Haarlem min of meer opgezet. De eerste keer was in 2017, een dag vol emoties. De keren die daarop volgden ging het beter met me. We zijn alweer bezig met het organiseren van de volgende Swim to Fight Cancer, 18 september 2022.”

Klus erbij
Gerrit lijkt over tomeloze energie te beschikken. Buiten al deze bezigheden zocht deze aimabele man er zelfs nog vrijwilligerswerk bij. “Sinds tien jaar werk ik ook voor Tafeltje Dekje. Vijf dagen per week, tussen 11.00 en 13.30 uur, moet je mij niet storen, dan ben ik druk. Superleuk en een dankbare taak. Ik haal de dozen op bij het bedrijf in de Waardepolder, Kievit Maaltijdservice, breng ze bij de mensen langs en maak dan gelijk een praatje. Met sommige mensen heb ik echt een band opgebouwd.”

Bijtanken
We kunnen wel stellen dat Gerrit een vrijwilliger in hart en nieren is. Zijn doel; lekker bezig zijn en iets voor anderen betekenen. Een portret in het Frans Hals Museum vindt hij niet nodig, daar is hij eigenlijk niet van, maar stiekem is hij toch ook wel een beetje trots. Denkt deze sympathieke zeventiger ooit aan zichzelf? Gerrit lacht. “Ja, één maand per jaar. Elk jaar ga ik in de maand januari 30 dagen lang van de Canarische zon genieten. De laatste tien dagen haken mijn zoon en dochter aan. Daarna is het klaar en heb ik genoeg energie voor de andere elf maanden van het jaar. Dan kan ik er weer tegenaan.”  

Gezichten van Noord Holland

frans hals museum
amsterdam museum
Gezichten van Noord-Holland wordt mogelijk gemaakt door
ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap