Marion van der Vegt

Oprichter van Rebup, een veilige plek voor kinderen

Een plek waar je je veilig voelt, waar alles bespreekbaar is en waar je je talent kunt ontdekken. Waar door middel van kunst en cultuur fantasie geprikkeld wordt. Dat is Rebup, puber als je de naam omdraait, opgestart door Marion van der Vegt. “Onze naam is net zo tegendraads als de doelgroep.”

Marion van der Vegt is oprichtster van Rebup, de twee cultuurhuizen voor jongeren in de leeftijd van 7 tot 17 jaar. Veilige plekken die ruimte bieden voor kunst en cultuur en waar kinderen lekker creatief bezig kunnen zijn. Hier hoeft niets, alles mag. Gratis. Elk kind, arm of rijk, is hier van harte welkom.

Geboorte Rebup
Marion, kunstenaar en lerares beeldende kunst aan het Spaarne College ISK, groeide op in een warm gezin waar alle ruimte was voor kunst en cultuur. Als klein meisje ging ze samen met haar oma tekenspulletjes kopen. Thuis zagen ze haar talent en kreeg ze alle kans om zichzelf te ontwikkelen. Marion: “Voor mij was dit dus heel normaal, maar toen mijn twee kinderen, Gijs en Elisa, vriendjes mee naar huis namen, zag ik dat het ook anders kon. Veel kinderen waren nog nooit naar het theater of museum geweest en thuis was er geen geld om creatief bezig te zijn. Ik nam ze mee naar voorstellingen, ging met ze tekenen en de groep groeide en groeide.  Toen mijn dochter vroeg of we haar vriendjes niet konden helpen, ben ik twaalf jaar geleden een buurthuis in de Leidsebuurt gaan huren. Rebup werd geboren.”

Brinta periode
Buiten haar werk als lerares om, helpt Marion zoveel mogelijk kinderen. Vanaf het begin betrekt ze het hele gezin bij het project. “We hebben flink geïnvesteerd en noemden die periode de ‘Brinta periode”, vertelt Marion. “De huur en alle spulletjes betaalden we zelf. De afspraak was dat ik mezelf zeven jaar de tijd zou geven om van Rebup iets mooi te maken. En dat is gelukt; Rebup werd een groot succes. Inmiddels is onze organisatie een stichting geworden. Onze tweede vestiging, in Haarlem Oost, hebben we 10 jaar geleden geopend.”

Rebup Mom’s
Bij beide cultuurhuizen kan iedereen binnenlopen. Rebup is voor heel veel kinderen een fijne, veilige plek waar fantasie wordt geprikkeld, waar buiten de lijntjes wordt gekleurd. Van de locatie in de Leidsebuurt heeft Marion een ‘Rebup Mom’s gemaakt. “Ik wilde de moeders ook helpen, die zaten veelal maar thuis. De Rebup moeders zijn vrouwen vol ideeën. De één vertelt sprookjes uit haar geboorteland, de ander runt een snoepjeswinkeltje, Oma’s snoep. Heb je een idee, dan creëren wij een hoekje voor je. Een plekje voor de verkoop van kinderboeken, diverse poppen, noem maar op. Zo kan ieder kind zich identificeren.” 

Erkent door gemeente Haarlem
Inmiddels kan Marion een beetje ‘helikopteren’, zoals ze het zelf noemt. Het overzicht houden. “We zijn erkent door de gemeente Haarlem, wat inhoudt dat we financieel afhankelijk van ze zijn. Ze geloven in Rebup en dat is fijn. Ik kan onze vrijwilligers betalen en we hebben eindelijk als gezin weer wat geld. Onze Brinta periode is voorbij”, lacht Marion.

Alles is bespreekbaar
De gedachtegang achter Rebup: Kunst maakt alles bespreekbaar. Eenzaamheid, verdriet, armoede, huiselijk geweld; alles kan hier besproken worden. Inmiddels is dochter Elisa afgestudeerd, heeft zij haar Bachelor Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening afgerond en kan zij waar nodig professionele hulp bieden. Zoon Gijs zorgt ervoor dat dat niemand misgrijpt en alles bij Rebup aanwezig is; van koffie, zeep tot schoonmaakspullen.

Cirkeltje rond
Marion is natuurlijk trots met haar plek in het Frans Hals Museum. Vooral omdat deze exposure weer extra aandacht voor Rebup zal opleveren. Een gedachtegang die past bij deze vrouw met een hart van goud. “Het cirkeltje is rond zo. Frans Hals Museum loop ik regelmatig met de kinderen binnen. De oudheid die je daar proeft, ruikt en voelt; heerlijk. Dat ik hier mag hangen, dat vind ik een hele eer.”

Gezichten van Noord Holland

frans hals museum
amsterdam museum
Gezichten van Noord-Holland wordt mogelijk gemaakt door
ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap