Wilma Groen

een verborgen gezicht dat zichtbaar wordt

Wilma Groen werkt al meer dan 40 jaar voor de Gemeente Haarlem. Eerst als docent, later als woordvoerder en communicatieadviseur. Werken voor de stad waarvan je houdt, dat vindt Wilma een groot goed en cadeautje.

De 64-jarige Wilma is door Floor Roduner - wethouder Sociale zaken, Ruimtelijke Ontwikkeling, Monumenten en Schulden en Minima - voorgedragen. Wethouder Roduner vindt dat Wilma, die voor hem onmisbaar is en zich al 40 jaar voor de stad Haarlem inzet, thuishoort in de tentoonstelling ‘Gezichten van Noord-Holland’. Wilma werkt altijd vanuit de luwte, treedt nooit op de voorgrond. Daar moet verandering in komen zo vindt hij. Door haar portret aan de muur van het Frans Hals Museum te hangen, wordt haar verborgen gezicht zichtbaar.  

“Ontzettende mooie woorden van Floor Roduner”, reageert Wilma. “Ik vind het een hele eer en een mooie blijk van waardering. De afgelopen 40 jaar heb ik met groot plezier voor de Gemeente Haarlem gewerkt, gedreven door mijn liefde voor de stad.”

Allemaal mannen
Op 24-jarige leeftijd, in 1981, start Wilma haar carrière als docent bij de Lieven De Keyschool, toentertijd nog een gemeenteschool. De Lieven Keyschool was een school voor individueel technisch onderwijs en een begrip in Haarlem. “Er zaten geen meisjes in de klassen en ik was, op één collega na, de enige vrouwelijke leerkracht. Een prachtige vuurdoop voor een jonge meid van 24”, lacht ze, “maar ik heb er een geweldige tijd gehad en heb er 17 ½ jaar met plezier gewerkt. De leerlingen hadden een laag leervermogen en vaak ook te kampen met wat gedragsproblemen, dus het was een intensieve club.

Terugkijkend ben ik er ook wel trots op dat ik me staande heb weten te houden als vrouw in het technisch onderwijs.”

Communicatieadviseur en woordvoeder
Wilma krijgt in de tijd dat ze lesgeeft drie zoons. Ze leeft in een mannenwereld. “Op school werd ik omringd door mannen, thuis ook’, vertelt ze. “Het werd tijd voor iets anders. Binnen de Gemeente Haarlem stapte ik over naar de afdeling Onderwijs. Na 7 ½ jaar ben ik daar weggegaan en werk nu alweer zo’n 15 jaar als senior communicatieadviseur en woordvoeder van een bestuurder. Sinds 2017 werk ik voor Floor Roduner.”

Ambtenaren
Wilma betekent een hoop voor wethouder Roduner. “Ik weet dat hij blij met me is en dat is fijn, maar dat ik mijn werk goed doe, komt ook door mijn grote netwerk. Ik heb voor een hoop portefeuilles gewerkt en dat helpt. Misschien heeft hij me ook wel opgegeven om het beeld van ambtenaren te veranderen. Dat beeld klopt namelijk helemaal niet. Kom eens bij ons kijken, dan zie je wat een leuke mensen hier werken.”

Niet in de spotlights
Wilma zorgt als woordvoerder en communicatieadviseur dat de onderwerpen van de wethouder onder de aandacht komen. Dat hij zichtbaar is. Onder haar taken zal je nooit haar naam zien staan. Toch doet ze ongelofelijk belangrijk werk. Wilma: “Je zorgt ervoor dat het goed gaat met de bestuurders, dat is je opdracht. Wij doen ons werk veelal op de achtergrond, alleen zichtbaar voor journalisten en wethouders en natuurlijk ook voor de organisatie.”

Pensioen
In maart 2022 zijn er weer verkiezingen. Wilma heeft besloten om dan een punt achter haar carrière te zetten. Floor is dus haar laatste wethouder. Wat gaat deze Haarlemse straks doen met haar tijd? “Ik zal me niet snel vervelen. Ik heb genoeg hobbys en ben inmiddels oma van twee kleinkinderen, een jongen Olivier en een meisje. Het meisje, Juul, is op Koningsdag, 27 april 2020 geboren, op mijn verjaardag. Haar naam is ook Wilhelmina, net als die van mij. Een koninklijke naam vind je niet? En dan wonen we ook nog in de Koninginnebuurt, uitgeroepen tot de mooiste buurt van Nederland. Ik hoef maar om me heen te kijken om te genieten.”

 

Gezichten van Noord Holland

frans hals museum
amsterdam museum
Gezichten van Noord-Holland wordt mogelijk gemaakt door
ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap