ANDERS KIJKEN MET…
De jongeren van Flinty’s

Iedere editie van Stadsglossy HRLM neemt een andere Haarlemmer je mee naar het Frans Hals Museum om je door diens ogen naar een kunstwerk te laten kijken. Voor editie 84 interviewden zij de jongeren van Flinty’s.

Negen jongeren van het Haarlemse jongerencentrum Flinty’s maakten voor Gezichten van Noord-Holland een bijzonder groepsportret samen met kunstenaar AiRich. Ze lieten zich inspireren door schilderijen uit het Frans Hals Museum waar ze kleding, symboliek en verborgen boodschappen bestudeerden. Met die wetenschap vertaalden zij dit naar de huidige tijd.

Wie goed kijkt vindt in het hedendaagse groepsportret verschillende symbolen en boodschappen. Door gebruik te maken van verschillende poses, zelfontworpen kleding en verschillende objecten maakten de jongeren een hedendaags groepsportret geïnspireerd op de werken van Frans Hals.

Het portret gaat om individuele verschillen, maar de rode draad laat zien dat de jongeren ondanks de verschillen ook allemaal met elkaar verbonden zijn. De smartphones staan voor de technologie van nu, en de mug staat natuurlijk voor onze stad. Muziek zien de jongeren ook als een belangrijke, maar vooral verbindende factor. “We mochten er allemaal uit zien zoals wij wilden. Het kunstwerk gaf mij een kans om te laten zien wie ik ben”, zegt Eevee Long die als een van de jongeren deelnam aan het tot stand laten komen van het werk. “Als ik eerlijk ben denk ik dat er niets ontbreekt.”

Hedendaagse symbolen
Be/come as you are is door de jongeren van Flinty’s zelf bedacht en georganiseerd. Het project bestond uit vier workshops, waaronder een bezoek aan het Frans Hals Museum. Daarna gingen de jongeren samen met kunstenaar AiRich aan de slag om te kijken welke hedendaagse symbolen ze wilden laten zien op het werk. Daarbij was het ook belangrijk om te kijken naar hoe ze hun eigen identiteit konden laten samensmelten met het werk. Deelnemer Mila Reimerink zegt dat het voor haar belangrijk is om te laten zien dat een groep mensen allemaal verschillend kunnen zijn. “We kunnen samen met elkaar leven ondanks onze verschillen.” Uiteindelijk ging het natuurlijk om een verhaal dat zij gezamenlijk wilden vertellen aan de kijker. “We willen laten zien hoe een deel van de Haarlemse jeugd zich op dit moment uit.”

AiRich is een kunstenaar die is gevestigd in Amsterdam. Haar doel is om het verleden, heden en de toekomst te verenigen in haar portretten. Dit doet ze door haar portretten vol te zetten met symbolen, mythes, iconen en spirituele verwijzingen. Ze bewerkt dat vervolgens op een science-fiction-achtige manier. De jongeren stapten voor een keer in haar schoenen en paste haar werkwijze op zichzelf toe.

Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit Stadsglossy HRLM

00:00
00:00

Gezichten van Noord Holland

frans hals museum
amsterdam museum
Gezichten van Noord-Holland wordt mogelijk gemaakt door
ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap