Een terugblik: Stratenmakers op de fiets door Noord-Holland

De Stratenmakers Jesper en Fouad van het Stratenmakers audiocollectief  hebben een intensieve fietsreis gemaakt van Amsterdam naar het noordelijkste puntje van Texel. Ze volgden de dijk van Noord-Holland en stopten elke dag na ongeveer 30 kilometer fietsen. Maar wat deze reis echt bijzonder maakte, was hun missie om mensen te ontmoeten en dijkverhalen te verzamelen.

Gedurende hun tocht waren ze continu op zoek naar mensen die hun verhalen wilden delen en ze werden overweldigd door de gastvrijheid die ze ontvingen. Ze kwamen in contact met een schat aan bijzondere ontmoetingen in Noord-Holland, van boeren en vissers tot sporters en kinderen. Tijdens hun reis leerden ze diverse identiteiten en talen kennen van plaatsen zoals Edam, Volendam, Wieringen, West-Friesland en Texel.

Deze reis heeft ook laten zien dat ambachten onder druk staan en dat familiebedrijven niet meer vanzelfsprekend zijn. Maar bovenal willen zij hun diepe waardering uiten voor de overweldigende gastvrijheid die zij hebben ervaren. Dankzij alle ontmoetingen hebben zij een reis vol indrukken kunnen maken die ze nooit zullen vergeten.
Ze werken nu hard aan het verwerken en bewerken van alle audio, tekeningen en foto's die ze verzameld hebben. Binnenkort wordt er een tussentijdse mini-tentoonstelling georganiseerd, zodat de mensen die Jesper en Fouad ontmoet hebben - en geïnteresseerden - kunnen zien wat zij gemaakt hebben.

Naast deze fietstocht, gaan de Stratenmakers de komende twee jaar nog vijf reizen maken door Noord-Holland. Samen maken zij verhalen en portretten, zodat de inwoners van de provincie beter vertegenwoordigd worden in de kunstwereld. De resultaten van alle reizen bij elkaar, zijn te zien tijdens de eindtentoonstelling in het Amsterdam Museum en het Frans Hals Museum (2024/2025).

Volg de reis via onze website en onze social media kanalen.

Fotografie: Fouad Lakbir

Fotografie: FotoSanne

Racen op de Dijk - Illustrator JSP

Gezichten van Noord-Holland

frans hals museum
amsterdam museum
Gezichten van Noord-Holland wordt mogelijk gemaakt door
ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap