Interview met Aukje Dekker

‘We hebben gewoon een heel goed kunstwerk gemaakt’

Beeldend kunstenaar Aukje Dekker heeft in atelier Kunstnest in Haarlem, samen met zestien kinderen, Supermens gemaakt. Hoe is zij tot dit concept gekomen en hoe ging de kunstenaar te werk?

“De vraag van het Frans Hals Museum was om voor het project Gezichten van Noord-Holland met een kunstwerk een realistischere afspiegeling van de mens te geven dan er nu in het museum te zien is”, blikt Aukje terug. “Ik heb een concept gemaakt en wilde daarin graag samenwerken met de kinderen. Een portret maken kan op vele manieren. Ik wilde geen schilderij, foto of slechts een gezicht, maar een compleet mens. Een supermens met vier armen, zes benen en drie hoofden.”

Tijdscapsule

Supermens moest een beeld geven van het heden. “Samen met de kinderen zijn we na gaan denken wat mensen moeten weten van deze tijd. We wilden een soort tijdsdocument, een tijdscapsule maken. Van alles kwam aan bod: corona, Fortnite, nep nagels en haren, de aarde, de wereld… De onderwerpen hingen af van de leeftijd van de kinderen, maar vulden elkaar allemaal goed aan.”

AirPods als ogen

Eenmaal duidelijk hoe Supermens eruit zou komen te zien, ging de groep los op het 3D model van piepschuim. Zo kreeg Supermens een broek gemaakt van mondkapjes, oude AirPods als ogen, een hand met zes oude iPhones, een drone- en selfiestick. Ook is de groep naar buiten gegaan om materialen te zoeken. Aukje: “Blikjes, plastic, mondkapjes; we hebben veel afval gebruikt en opgeruimd. Het is een tof ding van 2.20 meter groot geworden. Samen met Daan de timmerman hebben we met deze zestien kunstenaars gewoon een heel goed kunstwerk gemaakt.”

Je kunt het kunstwerk hier bekijken.

Tekst: Caroline Vlietstra
Foto's: Stefan Rustenburg 

Beeldend kunstenaar Aukje Dekker 

Aukje en de deelnemende kinderen tijdens de workshop Maak een Supermens

Gezichten van Noord Holland

frans hals museum
amsterdam museum
Gezichten van Noord-Holland wordt mogelijk gemaakt door
ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap