‘Onze samenwerking is het toppunt van cultuurparticipatie'

Stichting Kunstnest, de creatieve beweging van oprichtster Neide Bastos, heeft meegewerkt aan Gezichten van Noord-Holland, een project van het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum. Hoe heeft Neide de samenwerking ervaren en wat vindt ze van het eindresultaat? De oprichtster vertelt.

“Allereerst vond ik het een hele eer dat mijn platform werd uitgekozen door het team van Gezichten van Noord-Holland. Ik kom er geregeld in het Frans Hals Museum en hou van die plek”, vertelt Neide. “Verder vond ik het een hele leerzame ervaring. Drie partijen moesten elkaar vinden: kunstenares Aukje Dekker, het project en ik. Toen we eenmaal de smaak te pakken hadden, liep alles op rolletjes. Ik ken de ‘drill’ nu en zou het zo nog een keer willen doen.”

Kunst als reis

Voor Neide is kunst een middel om uit het dagelijkse te ontsnappen, een reis te maken en terug te kijken naar andere tijden. Neide: “Het doel van Kunstnest is om deze reis voor elk kind mogelijk te maken. Dat straks het kunstwerk Supermens, een co-creatie van Aukje en kinderen uit Schalkwijk, te zien is in de eindtentoonstelling van Gezichten van Noord-Holland, is natuurlijk geweldig.”

Hard gewerkt

Terugkijkend op het hele proces, hoe vond Neide dat de kinderen het gedaan hebben? “De groep heeft niet alleen een gezicht gegeven aan het project Gezichten van Noord-Holland, ze hebben ook een kunstwerk gemaakt dat op ze lijkt. De pop geeft weer hoe zij de wereld én zichzelf zien. Daarvoor hebben ze zich kwetsbaar op moeten stellen en hard moeten werken. Maar het eindresultaat mag er zijn. Straks staat Supermens te pronken op de eindtentoonstelling van het project in twee toonaangevende musea. Voor mij het toppunt van cultuurparticipatie.”

Tekst: Caroline Vlietstra
Foto's: Stefan Rustenburg 

Neide Bastos, oprichtster Kunstnest

Een van de drie gezichten van 'Supermens', gemaakt door 15 kinderen 

Gezichten van Noord Holland

frans hals museum
amsterdam museum
Gezichten van Noord-Holland wordt mogelijk gemaakt door
ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap