Museum Kaap Skil opent tentoonstelling

In samenwerking met Oekraïense vluchtelingen

Museum Kaap Skil is co-creatiepartner van ‘Gezichten van Noord-Holland’, met als doel om verbindingen aan te gaan met mensen die niet vaak in musea te vinden zijn. Museum Kaap Skil nodigde hiervoor de bewoners van de hotelboot in Oudeschild uit. De samenwerking met een groep Oekraïense vluchtelingen heeft geresulteerd in een tentoonstelling in de Museumstudio van het museum. Burgemeester Mark Pol opende de tentoonstelling op donderdag 25 april.

Kunstenaar Paulien Valk organiseerde en begeleidde de creatieve kant van de samenwerking. Zij gaf een aantal workshops met klei, waarin de deelnemers iets konden maken wat hen en hun cultuur representeert. Paulien koos voor het werken met klei omdat het fysiek is en een goede manier om elkaar te ontmoeten als je elkaars taal niet spreekt. De werken die tijdens de workshops zijn gemaakt, zijn te zien in de tentoonstelling, naast portretten van de makers met hun product. Op een slideshow is het maakproces te volgen. De tentoonstelling blijft een maand te bezichtigen.

Museum Kaap Skil vertelt het verhaal van de Reede van Texel en hoe daar, op doorreis en tijdelijk, geleefd werd. De deelnemers van het project wonen en leven nu ook tijdelijk op een schip bij Oudeschild. In de tentoonstelling staat in quotes op de muur hoe zij daar leven en dat ervaren, een greep:

  • "Vluchten betekent: een rugzak op je rug, een baby in je draagzak op je buik en een paspoort tussen je tanden, als een hond"
  • "Ik mis mijn juf"
  • "Als ik met mijn handen werk, vergeet ik mijn problemen"

Voor Museum Kaap Skil was meedoen aan ‘Gezichten van Noord-Holland’ niet alleen leuk en uitdagend, maar ook leerzaam. Eén van de doelen was om beter te leren hoe verschillende doelgroepen kunnen worden betrokken bij het museum. Ook de deelnemers waren heel positief over de avonden waarop ze met elkaar aan de slag gingen. Olena verwoordt haar ervaring via de vertaalapp: “Iedereen stopte een stukje van zijn creativiteit in de voorwerpen. We kregen allemaal veel positieve emoties van de vriendschappelijke ontmoetingen en het productieproces.” Tijdens de feestelijke opening van de tentoonstelling, op donderdag 25 april, keken zowel de deelnemers als de museummedewerkers en Paulien Valk met een goed gevoel terug op de samenwerking.

Museum Kaap Skil was een van de zes culturele instellingen die meededen aan ‘Gezichten van Noord-Holland’. De portretten die in de zes deelnemende instellingen zijn gemaakt, zullen uitmonden in een eindtentoonstelling die van 27 juli t/m 11 november 2024 te zien zal zijn in het Amsterdam Museum (aan de Amstel) en van 3 april t/m 17 augustus 2025 in het Frans Hals Museum in Haarlem. 

Gezichten van Noord-Holland

frans hals museum
amsterdam museum
Gezichten van Noord-Holland wordt mogelijk gemaakt door
ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap