Op de fiets langs de dijken van Noord-Holland

Bepakt en bezakt met een tentje, opnamemateriaal en proviand, fietsen Jesper en Fouad van Stratenmakers Audiocollectief, 30km per dag, zes dagen lang, van Amsterdam naar Texel.

Noord-Holland staat bekend om haar kleinschaligheid, ambachten en hechte communities. Of het nou gaat om Texel, Volendam of Haarlem, er ontstaat meteen een beeld van deze plekken. Sommige streken worden al decennia bewoond door dezelfde familielijnen en sommige gebieden zijn mede door migratie en verstedelijking enorm veranderd. Maar wat verbindt de mensen van Noord-Holland met elkaar? Voelt iedereen zich een Noord-Hollander? Wat voor gemeenschappen kunnen we aantreffen? Wie zijn zij en wat is een Noord-Hollander? Wat maken zij en bindt hen samen? 

Om kennis te maken met Noord-Holland, trekken podcastmaker en tekenaar Jesper Buursink en verhalenverteller Fouad Lakbir van Stratenmakers audiocollectief de provincie in, per fiets! Samen fietsten ze 180km langs de dijken van Noord-Holland. Bepakt en bezakt met een tentje, opnamemateriaal en proviand, fietsen Jesper en Fouad 30km per dag, zes dagen lang, van Amsterdam naar Texel. Elke 30km stoppen zij om te overnachten en om in gesprek te gaan met de bewoners van de dijk. Naast veel kleine verhalen en anekdotes, maken zij zes audiovisuele portretten uit, wat gezamenlijk een ‘groepsportret’ van de dijkbewoners zal vormen. De portretten die zij verzamelen krijgen hier, online, een plek maar zijn in 2024 en 2025 ook te zien in een unieke eindtentoonstelling in het Frans Hals Museum en in het Amsterdam Museum. Bekijk hieronder de route die Jesper en Fouad af gaan leggen. 

UITZWAAIEN
Op zaterdag 24 juni organiseren we van 09.30 - 10.30 uur een uitzwaaimoment voor Jesper en Fouad bij het Amsterdam Museum aan de Amstel (Amstel 51) met koffie en croissantjes. Kom je ook? 

ROUTE 
Daarna zullen ze - naar schatting - stoppen op de volgende plekken:  

  • Stop 1: Katwoude/Volendam
  • Stop 2: Kraaienburg/Zwaag
  • Stop 3: Andijk/vakantiedorp
  • Stop 4: Den Oever/Afsluitdijk
  • Stop 5: Den Helder/op de boot
  • Stop 6: Cocksdorp/Texel (Finish)

OVER AUDIOCOLLECTIEF STRATENMAKERS 
Stratenmakers audiocollectief is een eclectische groep creatievelingen van audio-, podcast- en beeldmakers met roots in Amsterdam Zuidoost en Nieuw-West.  Ga voor meer informatie naar: https://www.stratenmakerscollectief.nl/

OVER GEZICHTEN VAN NOORD-HOLLAND
Gezichten van Noord-Holland is een project van het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum. Met dit project trekken we de provincie Noord-Holland in om nieuwe en diverse portretten te verzamelen van jou en je community. Dit doen we o.a. door middel van portretwedstrijden en co-creaties maar ook door te fietsen over de dijken van Noord-Holland. Alle resultaten zullen te bezichtigen zijn tijdens de eindtentoonstelling in het Amsterdam Museum en in het Frans Hals Museum (2024/2025). Lees hier meer over op deze website.

Foto: Francoise Bolechowski

Gezichten van Noord Holland

frans hals museum
amsterdam museum
Gezichten van Noord-Holland wordt mogelijk gemaakt door
ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap