Portretwedstrijd live!

Het is tijd voor nieuwe gezichten en verhalen die de diversiteit van Noord-Holland weergeven

Vandaag is de portretwedstrijd van het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum gelanceerd. Deze wedstrijd - die makers met en zonder ervaring oproept om inwoners van Noord-Holland vast te leggen - heeft het doel om de diversiteit van de provincie vast te leggen. De nieuwe gezichten en verhalen worden gepresenteerd in twee ‘Gezichten van Noord-Holland' tentoonstellingen in het Amsterdam Museum in 2024 en in het Frans Hals Museum in 2025.

 

>> GA DIRECT NAAR DE WEDSTRIJDPAGINA <<

Historische portretten, zoals in het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum, vertellen interessante verhalen over bewoners van Noord-Holland. Vaak waren het prominente of welvarende mannen die zichzelf lieten portretteren. De samenstelling van inwoners van Noord-Holland anno nu komt niet overeen met de portretten van destijds in de collecties van de musea. Om ervoor te zorgen dat alle 21e-eeuwse inwoners van Noord-Holland zich kunnen identificeren met de verhalen en gezichten die in de musea worden getoond, zijn het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum op zoek naar nieuwe portretten van de gezichten van nu.

Om dit te realiseren wordt onder andere de ‘Gezichten van Noord-Holland' portretwedstrijd gelanceerd, als onderdeel van het grotere gelijknamige project ‘Gezichten van Noord-Holland' dat werd gelanceerd in 2021.

"De portretwedstrijd is een viering van diversiteit en creativiteit. Deze wedstrijd is niet alleen een zoektocht naar portretten, maar ook naar verhalen die onze tijd weerspiegelen. Zo wordt een museumbezoek voor iedereen herkenbaar. Want om gehoord te worden, moet je ook te zien zijn.” - Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Amsterdam Museum.

Een portretwedstrijd voor iedereen
De portretwedstrijd start op maandag 5 februari 2024. Het is een uitnodiging voor iedereen, ongeacht ervaringsniveau, om 'de gezichten van nu' in Noord-Holland vast te leggen. Deelnemers hebben volledige vrijheid om te kiezen uit diverse media, zoals foto's, video's, schilderen, tekenen, gedichten, audio of andere creatieve expressievormen.

Prijzen en erkenning voor creativiteit
De winnaars krijgen een ereplek* in de tentoonstellingen in het Amsterdam Museum (2024) en het Frans Hals Museum (2025), en ontvangen ook een geldprijs per categorie: 

  • Beste groepsportret: € 1.000, -
  • Beste individuele portret: € 1.000, -
  • Publieksprijs: € 500,-
  • Jongerenprijs: € 500,-

De vier prijswinnaars worden geselecteerd door een vakjury en door online publieksstemmingen. De jury bestaat uit Babs Gons (Dichter des Vaderlands), Sioe Jeng Tsao (illustrator en schrijver), Raquel van Haver (kunstenaar), Marwan Magroun (Fotograaf des Vaderlands), Aukje Dekker (beeldend kunstenaar) en Jan Hoek (fotograaf en kunstenaar). Ook delen de juryleden waardevolle tips voor het maken van een succesvol portret in een reeks inspiratievideo's, die vanaf maandag 5 februari op onze website te bekijken is.* Naast de winnende portretten maken ook de overige ingezonden portretten de kans om een plekje te krijgen in de tentoonstellingen.

Meedoen en praktische informatie
Meedoen kan door een foto van het portret up te loaden via: portretwedstrijd.gvnh.nl

  • Looptijd: maandag 5 februari - zondag 12 mei 2024
  • Stemperiode: maandag 13 mei – zondag 9 juni
  • Bekendmaking winnaars: juli 2024

 

Campagnebeeld Portretwedstrijd

Gezichten van Noord-Holland

frans hals museum
amsterdam museum
Gezichten van Noord-Holland wordt mogelijk gemaakt door
ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap