In de museale wereld verwijst co-creatie naar een samenwerkingsproces waarbij musea, bezoekers en gemeenschappen betrokken zijn bij het creëren, ontwikkelen en presenteren van tentoonstellingen en/of programma's. In plaats van dat het museum alleen verantwoordelijk is voor het samenstellen van inhoud en ervaringen, wordt co-creatie gezien als een meer inclusieve en participatieve benadering.
Scroll naar beneden om de toolkit te bekijken.
Aangezien het Amsterdam Museum en het Frans Hals Museum het presenteren van verschillende perspectieven essentieel vinden, hebben zij gezamenlijk het project Gezichten van Noord-Holland geïnitieerd. In een samenleving die divers is, zoeken musea en culturele organisaties naar nieuwe manieren om relevant en representatief te zijn voor een breed publiek. En om deze ambitie na te streven, ontwikkelen we samen mét gemeenschappen uit de provincie ons programma. Daarom zijn co-creaties een belangrijk onderdeel van Gezichten van Noord-Holland.
Het project gaat de komende jaren samen met verschillende gemeenschappen nieuwe gezichten en verhalen creëren en aan de collecties toevoegen. Dit doen we door met culturele en maatschappelijke organisaties actief op zoek te gaan naar gemeenschappen die ondervertegenwoordigd in in de musea.
Het Amsterdam Museum heeft hiervoor een toolkit opgesteld, met vijftien stappen waarin de methode van co-creatie kan worden doorlopen (scroll naar beneden). Het co-creatieproces bestaat uit vier fases: de onderzoeksfase, voorbereidingsfase, uitvoeringsfase en evaluatiefase. Hoewel deze toolkit de fases in chronologische volgorde presenteert, is het goed om te weten dat in de praktijk vaak anders loopt. Deze handleiding is dan ook niet alomvattend. Integendeel, partners worden juist uitgenodigd om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling. Dus heb je nieuwe bevindingen? Mail ons.
Het museum van de toekomst vraagt om een nieuwe benadering: niet voor je doelgroep creëren, maar samen. Dus connect met je doelgroep en laat je inspireren!
Ontmoet onze zes co-creatiepartners uit Noord-Holland. Samen met de gemeenschap en een kunstenaar, gaan zij portretten maken voor de nieuwe collectie van het Amsterdam Museum en het Frans Hals Museum. Ontmoet ze hier.
Voor Gezichten van Noord-Holland maakten tien jongeren van jongerencentrum Flinty’s uit Haarlem samen met de kunstenaar AiRich (Amsterdam, 1991) een bijzonder groepsportret. Lees meer.
Note: Deze toolkit is gebaseerd op de verschillende projecten van programmalijn Collecting the City, die het Amsterdam Museum in de afgelopen jaren in co-creatie met verschillende samenwerkingspartners heeft gerealiseerd. Aan de hand van de bevindingen uit deze samenwerkingen is de toolkit samengesteld.