Winnaars bekend

Portretwedstrijd Gezichten van Noord-Holland

Het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum maken de vier winnaars van de Gezichten van Noord-Holland portretwedstrijd bekend. De speciaal aangestelde vakjury koos uit 1082 inzendingen voor drie prijswinnende portretten, en uit de ruim 22.000 stemmen is de publieksprijs bekend geworden. De winnaars zijn Lia Goldman, Osmel Herman, Inès Hendaoui en Greet Egbers. De bekroonde inzendingen krijgen een geldprijs en worden tentoongesteld in het Amsterdam Museum van 26 juli tot 10 november 2024 en in het Frans Hals Museum in Haarlem van 3 april tot 17 augustus 2025.  

De winnende portretten zijn onderaan deze pagina te bewonderen.

INZENDINGEN EN SELECTIEPROCES
Met maar liefst 1.082 inzendingen vanuit verschillende regio's in Noord-Holland en een enorme diversiteit aan leeftijden en disciplines – schilderkunst, gedichten, video's, foto's en objecten – was de wedstrijd een groot succes. De winnaars werden geselecteerd door een vakjury bestaande uit Babs Gons (Dichter des Vaderlands), Sioe Jeng Tsao (illustrator en schrijver), Raquel van Haver (beeldend kunstenaar), Marwan Magroun (Fotograaf des Vaderlands), Aukje Dekker (beeldend kunstenaar) en Jan Hoek (fotograaf en kunstenaar). 

“Het was verschrikkelijk leuk en soms ook lastig om te doen. Zoveel belangrijke thema’s en verhalen: we hebben er goeie discussies over gehad en ik ben vooral ondersteboven van de enorme hoeveelheid fantastische kunstenaars die we rijk zijn!” - Aukje Dekker, beeldend kunstenaar 

“Er waren zoveel inzendingen, en elke inzending vertelde een verhaal van een mens geïnteresseerd in een ander mens en dat vond ik mooi. Ik vond het ook goed om te zien dat er ook zoveel niet professionele kunstenaars werk hadden ingezonden. We hebben gelet op originaliteit, maar ook op de relatie tussen maker en geportretteerde.” - Jan Hoek, fotograaf en beeldend kunstenaar 

Het inzenden van een portret kon van maandag 5 februari tot en met zondag 12 mei, en de stemperiode liep van maandag 13 mei tot zondag 9 juni jl.  

WINNAARS EN PRIJZEN
De juryleden kwamen meerdere malen bijeen om zich te beraden over de winnaars in drie categorieën. De winnaars zijn: 

  • Beste individuele portret (€1.000): ‘Robin en Kumi’ door Lia Goldman uit Alkmaar. Een ontroerend verhaal over haar band met haar hond tijdens haar gendertransitie. [lees meer].
  • Beste groepsportret (€1.000): ‘Charles, Ilja, Sonja, Simon en ik’ door Osmel Herman uit Diemen. Een prachtig groepsportret van mensen uit zijn dagelijkse leven. [Lees meer].
  • Jongerenprijs (€500): ‘Mijn zus en ik’ door Inès Hendaoui uit Amsterdam. Een modern portret van haar en haar zusje, geïnspireerd door het alledaagse leven. [lees meer].
  • Publieksprijs (€500): ‘Golden tribute to my son’ door Greet Egbers uit Amsterdam. Een emotioneel eerbetoon aan haar overleden zoon. [Lees meer]. 

EEN EREPLEK IN DE TENTOONSTELLINGEN
De winnaars worden geëerd tijdens de opening van de tentoonstelling Gezichten van Noord-Holland  op donderdag 25 juli a.s. in het Amsterdam Museum aan de Amstel. De tentoonstelling is daar te zien  vanaf 26 juli tot en met 10 november 2024. Op 3 april 2025 opent de tentoonstelling in het Frans Hals Museum in Haarlem, waar de winnaars ook een ereplek krijgen. Er komt ook een overzicht van de overige ingezonden portretten in de tentoonstellingen. 

Winnaar Jongerenprijs: Mijn zus en ik door Inès Hendaoui (2006), Amsterdam

Winnaar individuele prijs: ‘Robin en Kumidoor Lia Goldman (1962), Alkmaar

Golden tribute to my son van Greet Egbers (1963), Amsterdam

Charles, Ilja, Sonja, Simon en ik door Osmel Herman (1974), Amsterdam

Gezichten van Noord-Holland

frans hals museum
amsterdam museum
Gezichten van Noord-Holland wordt mogelijk gemaakt door
ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap