Over Gezichten van Noord-Holland

Waarom zoeken we nieuwe gezichten?

Als je naar de historische portretten kijkt in het Amsterdam Museum en het Frans Hals Museum, zie je eigenlijk vooral de elite uit de 16e en 17e eeuw. Alleen mensen met geld of invloed konden namelijk zoiets duurs als een schilderij van zichzelf betalen. Daarom zie je op deze schilderijen vaak bierbrouwers, dominees, diplomaten, burgemeesters… maar die mensen vormen maar een deel van de geschiedenis.

Om de portretten van de 21e eeuw wél een goede representatie van onze tijd te laten zijn, hebben we nieuwe gezichten nodig. Zodat iedereen, dus ook jij, zich herkent in de verhalen en gezichten die te zien zijn in het museum.

Daarom gaan we met Gezichten van Noord-Holland de provincie in om verassende, andere portretten te maken van jou en je community. Dit doen we onder andere door een portretwedstrijd, co-creaties en maar ook door zes grote reizen te maken door Noord-Holland waarin verhalen en portretten worden opgehaald.

De portretten die we verzamelen krijgen hier, online, hun eigen plek. In 2024 en 2025 komt er ook een unieke eindtentoonstelling die je kunt bekijken in Haarlem en Amsterdam:

Amsterdam Museum: 26 juli t/m 10 november 2024
Frans Hals Museum: 3 april t/m 17 augustus 2025

Gezichten van Noord-Holland

frans hals museum
amsterdam museum
Gezichten van Noord-Holland wordt mogelijk gemaakt door
ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap