Over Gezichten van Noord-Holland

Waarom zoeken we nieuwe gezichten?

Als je naar de historische portretten kijkt in het Amsterdam Museum en het Frans Hals Museum, zie je eigenlijk vooral de elite uit de 16e en 17e eeuw. Alleen mensen met geld of invloed konden namelijk zoiets duurs als een schilderij van zichzelf betalen. Daarom zie je op deze schilderijen vaak bierbrouwers, dominees, diplomaten, burgemeesters… maar die mensen vormen maar een deel van de geschiedenis. Om de portretten van de 21e eeuw wél een goede representatie van onze tijd te laten zijn, hebben we nieuwe gezichten nodig. Zodat iedereen, dus ook jij, zich herkent in de verhalen en gezichten die te zien zijn in het museum.

Wat gaan we precies doen?

De komende jaren gaan we diverse (groeps)portretten verzamelen, geïnspireerd op de bekende, historische groepsportretten uit Noord-Hollandse kunstcollecties. We doen dit door samen te werken met onder andere organisaties, kunstenaars, en inwoners. Zo gaan we echt de wijk en provincie in om geschiedenis te maken die van ons allemaal is.

Hoe gaan we dat doen?

  • Met onze (gratis!) online fotocursus kun je allereerst gewoon thuis aan de slag. Je mag zo creatief zijn als je zelf wilt. De fotocursus gaat in het najaar van 2023 van start. Via Instagram en LinkedIn laten we het weten als je je ervoor kunt aanmelden.
  • Onze reizende fotostudio kun je in de loop van 2023 tegenkomen in verschillende gemeentes van Noord-Holland. Deze fotostudio komt foto's maken van allerlei groepen.
  • Samen met maatschappelijke en culturele organisaties gaan we naar allerlei verschillende gemeenschappen. Kunstenaars maken hier in samenwerking met inwoners nieuwe groepsportretten, en schrijven hun unieke verhalen op. De eerste samenwerking was met creatief kinderatelier Kunstnest in Haarlem. Het resultaat zie je hier
  • In 2024 is het eindresultaat, een verzameling van al deze groepsportretten, te zien in zowel Haarlem als Amsterdam. Alle nieuwe dingen die we leren en de ervaringen die we opdoen de komende jaren, delen we met andere musea en collega’s.

Gezichten van Noord Holland

frans hals museum
amsterdam museum
Gezichten van Noord-Holland wordt mogelijk gemaakt door
ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap