Be/come as you are

Een groepsportret van negen jongeren uit Haarlem

Voor Gezichten van Noord-Holland maakten tien jongeren van jongerencentrum Flinty’s uit Haarlem samen met de kunstenaar AiRich (Amsterdam, 1991) een bijzonder groepsportret. De deelnemers lieten zich inspireren door de kleding, symboliek en verborgen boodschappen in de schilderijen uit het Frans Hals Museum, en vertaalden dit naar de huidige tijd. Met hun poses, zelfontworpen kleding, sieraden en objecten zoals de maskers benadrukken ze elk hun eigen identiteit. Het portret toont zowel de individuele verschillen, maar laat ook letterlijk de rode draad zien die de jongeren verbindt.Be/come as you are bestond uit vier workshops en begon met een bezoek aan het Frans Hals museum. Vervolgens gingen de jongeren samen met kunstenaar AiRich aan de slag met eigentijdse symbolen, hun eigen identiteit en wat zij met het groepsportret wilden vertellen.

AiRich (uitgesproken als ‘I-Rich’) is een Afro-Caribische beeldend kunstenaar gevestigd in Amsterdam, Nederland. Ze verenigt het verleden, heden en de toekomst door haar portretten vol met symbolen, mythes, iconen en spirituele verwijzingen op een science fiction-achtige manier te bewerken (https://www.airich.nl).

Het groepsportret bevat verschillende symbolen en boodschappen. Zo staat de smartphone bijvoorbeeld voor de technologie van nu, en de mug voor de stad Haarlem. De koptelefoon verwijst naar de muziek die de groep met elkaar verbindt. Be/come as you are samen met de jongeren van Flinty’s vormgegeven, georganiseerd en uitgevoerd. Van de keuze voor kunstenaar AiRich tot de thema's en het programma van de onthulling; alles is door de jongeren zelf bedacht en georganiseerd.

Deelnemers Be/come as you are:
Skylar, Eline, Eevee, Mila, Masha, Jill, Devi, Lyla en Ronja

De workshop startte met een bezoek aan het Frans Hals Museum.

Bij Flinty's in Haarlem werkten de jongeren aan het groepsportret

Gezichten van Noord-Holland

frans hals museum
amsterdam museum
Gezichten van Noord-Holland wordt mogelijk gemaakt door
ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap