STRATEN-MAKERS IN NOORD-HOLLAND

Met Gezichten van Noord-Holland gaan we de provincie Noord-Holland in om verassende, andere portretten te maken van jou en je community. Dit doen we onder andere door een portretwedstrijd en kleine co-creaties maar ook door zes grotere portretten te maken samen met de Stratenmakers. En we beginnen op de fiets… 

STRATENMAKERS DOOR NOORD-HOLLAND
Stratenmakers Audiocollectief gaan de komende twee jaar zes reizen maken door Noord-Holland. Samen maken zij verhalen en portretten, zodat de inwoners van de provincie beter vertegenwoordigd worden in de kunstwereld.

Noord-Holland staat bekend om haar kleinschaligheid, ambachten en hechte gemeenschappen. Of het nou gaat om Texel, Volendam of Haarlem, er ontstaat meteen een beeld van deze plekken. Sommige streken worden al decennia bewoond door dezelfde familielijnen en sommige gebieden zijn mede door migratie en verstedelijking enorm veranderd. Maar wat verbindt de mensen van Noord-Holland met elkaar? Voelt iedereen zich een Noord-Hollander? Wat voor gemeenschappen kunnen we aantreffen? Wie zijn zij en wat is een Noord-Hollander? Wat maken zij en bindt hen samen? De zes reizen resulteren in zes portretten, die te bezichtigen zijn tijdens de eindtentoonstelling in het Amsterdam Museum en in het Frans Hals Museum (2024/2025).

EERSTE REIS: OP DE FIETS OVER DE DIJKEN VAN NOORD-HOLLAND  
Om eerst een duidelijker beeld te krijgen van wat Noord-Holland nou is, gaan podcastmaker en tekenaar Jesper Buursink en verhalenverteller Fouad Lakbir van Stratenmakers audiocollectief, een fietstocht van 180km langs de dijken van Noord-Holland afleggen. Bepakt en bezakt met een tentje, opnamemateriaal en proviand, fietsen Jesper en Fouad circa 30km per dag, zes dagen lang, van Amsterdam naar Texel. Elke 30km stoppen zij om te overnachten en om in gesprek te gaan met de bewoners van de dijk. Naast veel kleine verhalen en anekdotes, maken zij zes audiovisuele portretten, wat gepresenteerd zal worden als een ‘groepsportret’ van de dijkbewoners. Bekijk hier de route en lees hier over hun ervaring.

De portretten die zij verzamelen krijgen hier, online, een plek maar zijn in 2024 en 2025 ook te zien in een unieke eindtentoonstelling in het Frans Hals Museum en in het Amsterdam Museum.

 

OVER STRATENMAKERS AUDIOCOLLECTIEF
Stratenmakers audiocollectief is een eclectische groep creatievelingen van audio-, podcast- en beeldmakers met roots in Amsterdam Zuidoost en Nieuw-West. Ze zijn stratenmakers omdat ze op straat, in keukens, in het regenwoud of bij jou thuis de opnames maken. Vrijwel nooit vanuit de stilte van de studio. Ze maken podcasts en audiotours, maar ook films, foto’s en illustraties. Ga voor meer informatie naar: www.stratenmakerscollectief.nl

Tekening door JSP - Jesper Buursink

Gezichten van Noord-Holland

frans hals museum
amsterdam museum
Gezichten van Noord-Holland wordt mogelijk gemaakt door
ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap