Work Heart Make Art

Co-creatie in Hoorn en Alkmaar

Stichting Work Heart Make Art gaat met de gemeenschap een dialoog aan over diversiteit & inclusie om vervolgens samen met een kunstenaar een kunstwerk maken. Dit kunstwerk komt in het Stedelijk Museum in Alkmaar en Westfries Museum in Hoorn te hangen; zodat de gemeenschap zich herkent en het museum ook voor hen meer toegankelijk wordt.

Stichting Work Heart Make Art (WHMA) heeft als missie om cultuur toegankelijk te maken voor iedereen in de samenleving, waarbij iedereen de toegevoegde waarde van cultuur kan ervaren, voelen en zien. Cultuur vormt het fundament van onze samenleving, en WHMA streeft ernaar dat iedereen daarvan kan profiteren.

Christian Nana, oprichter van Stichting Work Heart Make Art (WHMA), benadrukt het cruciale belang van deze stap: "Het is van onschatbare waarde dat de bewoners van Noord-Holland zichzelf kunnen terugzien in de kunst en cultuur van onze regio. We willen een inclusieve ruimte creëren waarin iedereen, ongeacht achtergrond, zich vertegenwoordigd voelt. Het stikt in Noord-Holland van talent en creativiteit, en het is onze missie om dit te omarmen en te delen."

Afgelopen zomer vond Jungle in the Bieb plaats, een project waarin de verhalen van minder zichtbare gemeenschappen in Alkmaar en Hoorn worden verzameld tijdens co-creatiesessies. De opgehaalde verhalen zijn vervolgens in samenwerking met lokale kunstenaars Luw Art Tara en Maria del Carmen omgezet in kunstwerken. Deze kunstwerken waren te zien in het West-Fries Museum in Hoorn en in het Stedelijk Museum Alkmaar, en zijn beiden feestelijk onthuld. Tijdens deze onthullingen spraken we een paar aanwezigen. Hoe voelen zij zich verbonden met Noord-Holland? Wat missen zijn in musea? Lees meer in de korte interviews hieronder.

Benieuwd naar het eindresultaat? Houd onze website en socials dan goed in de gaten!

Bezoek de website: whma.nl

Verhalen van bewoners

Tijdens de onthullingen in Alkmaar en Hoorn hebben we verschillende aanwezigen gesproken over het leven in Noord-Holland en hun ervaring met musea. Lees hier hun verhalen: 

Aiman uit Alkmaar
Paul uit Midwoud
Marisella uit Hoorn
Nella uit Hoorn
Johan uit Grootebroek
Nizayli uit Hoorn
Roxy uit Alkmaar
Raife uit Alkmaar
Jordan uit Den Helder
Ietje uit Alkmaar
Mario uit Amsterdam

Co-creatiepartner
Gezichten van Noord-Holland heeft zes culturele partners uit Noord-Holland geselecteerd voor een co-creatieproject, en dit project is er één van. Partners gaan samen met communities uit hun buurt - én met lokale kunstenaars - (groeps)portretten maken. In co-creatie verbeelden ze de Noord-Hollanders van nu en vertellen we de verhalen zoals zíj dat willen.

Bekijk hieronder de terugblik op Jungle in the Museum en Jungle in the Museum in Hoorn:

Gezichten van Noord-Holland

frans hals museum
amsterdam museum
Gezichten van Noord-Holland wordt mogelijk gemaakt door
ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap